Image picture

Waterstof, het groene gas van de toekomst?

Waterstof, een veelbelovend alternatief

Over niet al te lange tijd stappen we allemaal over van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Een veelbelovend groen alternatief voor aardgas, is waterstof.

Wat is waterstof?

In zijn pure vorm is waterstof een kleurloos en reukloos niet-giftig gas, dat lichter is dan lucht. Waterstof, ook wel waterstofgas genoemd, is een hernieuwbare energiedrager. Hernieuwbaar betekent dat de energiebron constant kan worden aangevuld. Aardgas daarentegen, is een fossiele brandstof die op den duur uitgeput raakt.

Door zonne- en windenergie om te zetten in waterstof kan je deze energie opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of het windstil is. Bij verbranding geeft waterstof de opgeslagen energie weer vrij. Deze energie kan vervolgens weer gebruikt worden om bijvoorbeeld je huis te verwarmen.

Een overschot aan energie opslaan in waterstof en gebruiken wanneer er tekorten zijn, is tevens een goede oplossing om de soms grote verschillen tussen vraag en aanbod in energie op te vangen.

Rennewable energy generation seen in rural Germany

Waterstof maken

Waterstof productie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Waterstofgas kan onder andere worden gemaakt door middel van elektrolyse. Dan wordt er (bij voorkeur duurzaam opgewekte) elektriciteit door water gevoerd, waarbij het waterstof als gas vrijkomt. In dit gas zit de energie uit de elektriciteit opgeslagen. Het voordeel van een gas is dat je het eenvoudiger op kan slaan dan elektriciteit. Daarnaast verlies je bij het transport van (gas)moleculen veel minder energie dan bij het transport van electronen.

Waterstofgas dat is geproduceerd met behulp van elektrolyse wordt ook wel groene waterstof genoemd.

SoluForce Hydrogen graphic

De soorten waterstof

Waterstof is een kleurloos gas. Groene waterstof betekent dan ook niet dat het waterstof groen van kleur is. ‘Groene’ waterstof verwijst naar hoe duurzaam de manier is waarop het waterstofgas is geproduceerd. Groene waterstof is waterstofgas dat volledig duurzaam geproduceerd is, zonder CO2 uitstoot, zoals waterstof dat wordt gemaakt met behulp van elektrolyse of vergassing van biomassa.

Grijze waterstof wordt geproduceerd uit aardgas. Hierbij komt CO2 vrij. Grijze waterstof is de minst duurzame en milieuvriendelijke waterstof.

Blauwe waterstof wordt op dezelfde manier gemaakt als grijze waterstof. De CO2 die vrijkomt wordt echter grotendeels afgevangen en opnieuw gebruikt of opgeslagen. Blauwe waterstof is daarom wat duurzamer dan grijze waterstof.

Windfarms cable protection pipes

Waterstof, het groene alternatief van aardgas

Het omzetten van duurzaam opgewekte elektriciteit in waterstof door middel van elektrolyse is de groenste manier van waterstof productie. Bovendien komt bij het winnen van waterstof geen CO2 vrij. Ook bij verbranding stoot waterstof geen CO2 uit. Dat maakt groene waterstof een schoon en duurzaam product. Verbranding van waterstof draagt dus niet bij aan het broeikaseffect, in tegenstelling tot de verbranding van aardgas.

Gasleidingen voor waterstof

Pipelife wil graag een significante bijdrage leveren aan de toekomst van de waterstofwaardeketen. Dat doen we door met de 'Groen Gas Coalitie' bewustzijn te creëren over waterstof als groen alternatief voor aardgas. Maar ook door betaalbare en bewezen gasleidingsystemen te leveren, die geschikt zijn voor de distributie en het transport van waterstofgas. Ons gasleidingsysteem is al toegepast in het eerste waterstof demohuis in Nederland, een bijzonder initiatief van KIWA en Alliander. 

Demo Waterstofhuis in Apeldoorn met gasleiding en gas-stop van Pipelife

Onze gasleidingsystemen zijn klaar voor de toekomst

De gasleidingen die Pipelife levert zijn al geschikt voor het transport van waterstof; gekeurd door keuringsinstantie KIWA Gastec en geschikt voor bijmenging tot en met 100% waterstof. We bieden PVC buizen voor de lage druk, PE buizen voor de middendruk en de SoluForce Hydrogen Tight buizen voor de hoge druk. Ook aan de veiligheid is gedacht. Onze veiligheidsverhogende Gas-Stop™ maakten we al geschikt voor een waterstof omgeving. Onze Gas-Stop™ voorkomt bijvoorbeeld een ongecontroleerde gasuitstroom bij breuk in de gasleiding. Een veilige gedachte. 

Gasleiding systeem onder de grond

veilig & duurzaam

Het grootste deel van het gasverbruik in een woning (wel 90%) gaat op aan het verwarmen van de woning. Waterstof is een duurzaam alternatief voor aardgas. Met waterstof kunnen we woningen en gebouwen verwarmen en voorzien van warm water. Zelfs gebouwen die minder goed geïsoleerd zijn, zoals monumentale panden of bestaande oudere gebouwen, kunnen we duurzaam verwarmen met waterstof. Daarnaast blijkt dat waterstof aanzienlijk minder geluid veroorzaakt in de leidingen dan aardgas.

Met een aantal aanpassingen kan het bestaande aardgasnetwerk gebruikt worden om waterstofgas naar gebouwen te transporteren. Daarnaast is er in je woning in plaats van een aardgas cv-ketel een waterstof cv-ketel nodig om gebruik te kunnen maken van waterstofgas. Iedereen is hard aan het werk om deze overstap naar waterstof mogelijk te maken.

Waterstof is lichter dan aardgas, het stijgt sneller op en het mengt zich sneller met lucht dan aardgas. De energie-inhoud per molecuul is een factor drie kleiner dan van aardgas. Dat betekent dat je er drie keer zoveel waterstofgas naar je huis moet dan aardgas, om het net zo warm te stoken. Ondanks dat er dan meer waterstofgas nodig is, is dat geen probleem qua capaciteit, omdat waterstofgas een lagere dichtheid heeft dan aardgas. Het bestaande gasnetwerk kan zulke hoeveelheden waterstofgas dan ook prima aan!

Omdat er geen koolstof in waterstofgas zit, kan er ook geen koolstofmonoxide ontstaan bij onvolledig verbranding van het gas. De kans op koolstofmonoxidevergiftiging is daarmee verdwenen.

Zonnepanelen in groot veld

Overstappen op waterstofgas vraagt kennis en opleiding

Om er voor te zorgen dat waterstof over de gehele keten, van netwerk tot de binnen installatie en de ketel, veilig kan worden toegepast worden zoveel mogelijk monteurs en installateurs opgeleid. Het waterstof demohuis is een demo- en opleidingslocatie en biedt de mogelijkheid om vakmensen te leren hoe ze de aardgasvoorziening in woonwijken geschikt kunnen maken voor waterstof, én ze raken vertrouwd met het overzetten van de aardgasinfrastructuur op waterstof. Door onze kennis te vergroten en voldoende vakmensen op te leiden komt de overstap naar waterstof steeds dichterbij.

Windmolens met blauwe lucht

Interesse gewekt? Praat met onze experts!

Astrid Struik

Astrid Struik

Salesdesk

New Energy

+31 228 355 663

Kevin Ruiter

Kevin Ruiter

Key Account Manager

New Energy & Drainage

+31 6 11 84 76 38

Maurice Meester

Maurice Meester

Product manager

New Energy & Drainage

+31 6 18 47 73 40

Jeroen Bleeker

Jeroen Bleeker

Productmanager

New Energy

+31 6 51 84 17 14

+31 228 355 555

Kom in contact met ons team

Kies a.u.b. de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Terugbellen

Terugbelservice
We nemen telefonisch contact met je op
E-Mail service
We nemen contact met je op via e-mail