Gas

Veiligheidsverhogende Gas-Stop™

Pipelife Gas-Stop™

Geschikt voor waterstof | Hydrogen ready

De gasstop sluit de gastoevoer van de 100mbar- huisaansluiting automatisch af als een grote lekkage optreedt, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden of onderhoudswerkzaamheden in een woning. Het Nederlandse gasnetwerk is al veilig, maar deze gasstopper vergroot die veiligheid bij plotselinge gasuitstroom met alle gevolgen van dien. Een huisaansluiting wordt gemaakt door een zadel op een PVC distributiebuis (200mbar) te zetten. In dit zadel wordt een POLSAFE opzetstuk geplaatst, waarmee men een kleine diameter PE buis verbindt. Deze PE buis gaat de woning binnen. Met een speciale boor wordt deze verbinding onder gasdruk gemaakt. Het voorkomen van een ongecontroleerde gasuitstroom leidt tot een grote verbetering van de veiligheid.

Installatie instructie Gas-Stop™

De Pipelife Gas-Stop™ GSIM-Serie is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de Polsafe® opzetstukken van Pipelife en Wavin.

Toepassing

De POLSAFE® Gas-Stop™ module is ontworpen voor gasdeelnetten van 100 mbar, waarbij de maximale toegestane werkdruk 200 mbar is.

De POLSAFE® Gas-Stop™ UITSLUITEND gebruiken in combinatie met het POLSAFE® opzetstuk voorzien van een gasklepje en een aftakking van 25 mm of 32 mm. De POLSAFE® Gas-Stop™ module is NIET geschikt voor POLSAFE® opzetstukken met een aftakking van 63 mm. Onder voorwaarden (informeer bij de netbeheerder) is het mogelijk deze POLSAFE® Gas-Stop™ te gebruiken in combinatie met het POLSAFE® opzetstuk voorzien van een gasklepje en met een aftakking van 40 mm of 50 mm.

De POLSAFE® Gas-Stop™ module wordt geleverd in twee uitvoeringen

 • Voor G4 meters (6m³): te herkennen aan het gele huis en de transparante stip bovenop de module.
 • Voor G6 meters (10m³): te herkennen aan het grijze huis en de transparante stip bovenop de module.

Leveringsomvang

De Pipelife Gas-Stop™ GSIM-Serie wordt geleverd in een UV bestendig zakje.

In het zakje zitten de volgende onderdelen:

• Een gele of grijze Gas-Stop™ type GSIM

• Een info-kaart

• Twee tiewraps met daarop de tekst: Gas-Stop™ aanwezig

De gele Pipelife Gas-Stop™ type GSIM is voor gebruik in combinatie met een G4 gasmeter.

De grijze uitvoering is voor gebruikt in combinatie met een G6 gasmeter.

Op de Info-kaart zit een geel/ paarse (G4 uitvoering) of een grijs/paarse (G6 uitvoering) etiket geplakt. Op deze etiketten staan het serienummer van de Gas-Stop™ vermeld alsmede belangrijke informatie ter identificatie.

Om deze gegevens altijd paraat te hebben, is het van belang dat deze info-kaart in de meterkast geplaatst word conform de instructies. De rode tiewrap met de tekst: ‘Gas-Stop™ aanwezig’ dient om het POLSAFE® opzetstuk geplaatst te worden. Dit heeft als doel om de aanwezigheid van een Gas-Stop™ duidelijk te maken zonder het opzetstuk open te hoeven maken.

Voordat u met de installatie begint

Controleer of het POLSAFE® opzetstuk een aftakking heeft van 25 mm (SDR17,6) of 32 mm (SDR11 of SDR17,6).
Controleer of het POLSAFE® opzetstuk en de POLSAFE® Gas-Stop™ module onbeschadigd zijn.

Controleer of de uitvoering van de POLSAFE® Gas-Stop™ module overeenkomt met de capaciteit van de gasmeter (6 m³ of 10 m³). De kleur van het label van de Gas-Stop™ moet geel/paars of grijs/paars zijn. Het drukbereik op de sticker moet overeenkomen met het drukbereik van de installatie.

De rubberring aan de onderzijde van de POLSAFE® Gas-Stop™ module is zelf smerend. Breng GEEN extra glijmiddel op de Gas-Stop™ module, de rubberring van deze Gas-Stop™ module of de Gas-Stop™ zelf aan! Dit kan IN de Gas-Stop™ komen en de correcte werking van de Gas-Stop™ nadelig beïnvloeden.

 

Thumbnail Gas-Stop installeren

INSTALLEREN POLSAFE® GAS-STOP™ MODULE (NIEUW OPZETSTUK)

 1. De POLSAFE® Gas-Stop™ module kan direct na het aanboren en afpersen aangebracht worden.
 2. Verwijder de draadkap van het opzetstuk (indien deze nog geplaatst is).
 3. Breng de POLSAFE® Gas-Stop™ module in met een lichte druk en onder een lichte hoek door de opening in de bovenste rubber afdichtingsring. De kant met de zwarte rubberring gaat IN het opzetstuk. Een kleine hoeveelheid gas zal ontsnappen.
 4. Druk de module tot aan de aanslag in het opzetstuk.
 5. Het is van belang dat de Gas-Stop™ module conform onderstaande tekening gepositioneerd wordt. Het - na plaatsing in het opzetstuk - uitstekende deel, is voorzien van twee pijlen. Eén van deze pijlen moet naar de aftakking wijzen. Dit om de stromingsweerstand in het opzetstuk tot een minimum te beperken.
 6. Draai de draadkap weer aan. Zorg ervoor dat de draadkap tot OVER de zwarte rubberring wordt gedraaid.
 7. Draai de gaskraan in huis VOORZICHTIG weer open. Een te bruuske opening KAN de Gas-Stop™ activeren.

 

De Gas-Stop™ module is zo ontworpen, dat u bij de installatie daarvan GEEN gereedschap nodig heeft.
Indien u de POLSAFE® Gas-Stop™ module plaatst in een POLSAFE® opzetstuk, dat al langer in het netwerk aanwezig is, dan kan het nodig zijn een kleine hoeveelheid glijmiddel aan te brengen. Doe dit aan de binnenzijde van de opsluitbus en bovenzijde gasklep. Gebruik hiervoor alleen zuurvrije vaseline of glijmiddel conform BRL-K 535/01. Indien u een nieuw opzetstuk plaatst is dit extra glijmiddel NIET nodig.

NA DE INSTALLATIE

Wij adviseren u het serienummer van de geplaatste POLSAFE® Gas-Stop™ te relateren aan de exacte locatie waar deze geplaatst is.

POLSAFE® Gas-Stop™ weer openen na activering door gaslekkage

De POLSAFE® Gas-Stop™ module is voorzien van een by-pass. Dit houdt in, dat in het geval de Gas-Stop™ heeft ingegrepen (er is een ongecontroleerde gas-uitstroom geweest en die is gestopt), de herstelde aansluitleiding naar het woonhuis zich vanzelf weer vult met gas en de Gas-Stop™ zich na enkele minuten vanzelf weer opent. Deze openingstijd is afhankelijk van de lengte van de aansluitleiding, maar na 5 minuten zal de Gas Stop™ weer geopend zijn. Draai de gaskraan in huis VOORZICHTIG weer open. Een te snelle opening KAN de Gas-Stop™ weer activeren.

 

 

Gas-Stop™ module verwijderen

 1. De POLSAFE® Gas-Stop™ module kan eenvoudig worden verwijderd. Trek de module rustig omhoog. Vlak voordat de rubber afdichtingsring tegen de onderzijde van de afdichtingsring van het Polsafe opzetstuk komt, de module licht kantelen, waardoor deze onder een hoek door de gasklep kan worden getrokken. Bij het uit het opzetstuk halen van de module zal een beetje gas ontsnappen, voordat de gasklep weer volledig zijn werk kan doen.
 2. Draai na het verwijderen van de POLSAFE® Gas-Stop™ module de draadkap weer aan. Zorg ervoor dat de draadkap tot OVER de zwarte rubberring wordt gedraaid.
  POLSAFE® is een complete lijn hulpstukken voor gasleidingsystemen van slagvast PVC. Samen met de Polvalit-Z PVC buizen en de Polvalene PE buizen voor aansluitleidingen bouwt u snel en eenvoudig een duurzaam en betrouwbaar systeem. Voor meer informatie kunt u het POLSAFE® boekje aanvragen.
Thumbnail Gas-Stop verwijderen

Contact

Kies de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Terugbellen

Terugbel service
Wij nemen z.s.m. telefonisch contact met je op
E-mail service
Wij nemen per e-mail z.s.m. contact met je op

Gas assortiment

Onze gasbuizen zijn geschikt voor het transport van waterstof; gekeurd door keuringsinstantie KIWA Gastec en geschikt voor bijmenging tot en met 100% waterstof.

Kom in contact met ons team

Kies a.u.b. de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Terugbellen

Terugbelservice
We nemen telefonisch contact met je op
E-Mail service
We nemen contact met je op via e-mail