Smart water probe onder de grond
Smart water probe onder de grond

Water is onderdeel van ons leven. Laten we data inzetten voor betere inzichten en nog schoner en veiliger drinkwater.

Pipelife - always part of your life

Smart Water Probing

De Pipelife Smart Probing solution biedt de mogelijkheid om te meten en real-time data genereren vanuit het drinkwaternetwerk, zonder omgevingsbeperkingen, op elk punt in het netwerk, met gemakkelijke toegang tot de pijpleidingen vanaf het maaiveld.

Voortdurende controle van het waternetwerk, altijd en overal. Een gemakkelijke en toegankelijke manier om op elk punt in het drinkwaternetwerk data te genereren en om de dichtheid van metingen en de nauwkeurigheid van uw analyses te vergroten.

De Pipelife Smart Probe is een voordelige manier om een betere controle te krijgen over het netwerk en de waterkwaliteit in uw gehele watervoorzieningsnetwerk - door alle blinde vlekken te elimineren. De sensoren kunnen op elk punt rechtstreeks in de toevoer- en distributieleidingen van drinkwatersystemen worden aangebracht. De installatie is hygiënisch veilig en biedt een ononderbroken watervoorziening. Dankzij het toekomstbestendige modulaire ontwerp en omdat het op batterijen werkt - kunt U altijd en overal bepalen wat er gemeten moet worden.  

Smart Probe is ontwikkeld in nauwe samenwerking met waterbedrijven en met 3 succesvolle proefprojecten in Nederland, krijgt het steeds meer aandacht van de industrie. Hier zijn enkele belangrijke feiten waarom.

Meten betekent weten.

Peter Horst, Asset Engineer & Asset Manager, PWN Water Supply, Netherlands

Waterleidingnetten zijn vaak een "black box" voor nutsbedrijven. De Smart Probe van Pipelife meet eigenschappen op elk punt in het netwerk, zelfs van leidingen die moeilijk toegankelijk lijken. We kunnen meer sensoren aan het netwerk toevoegen dan alleen bij pompstations en meetkamers. Met meer live-data kunnen problemen beter worden beoordeeld en kunnen rekenmodellen dienovereenkomstig worden gekalibreerd. Een ander groot pluspunt is dat Smart Probe binnen een paar uur en zonder enige onderbreking voor de klanten kan worden geïnstalleerd.

Pipelife Partner for Smart Probe Peter Horst, Asset engineer and manager at PWN Water Supply, The Netherlands

Voordelen van Pipelife Smart Probe

Potable Water

Vergroting van de netwerk- en waterveiligheid

Detecteer problemen eerder en gemakkelijker langs uw volledige waternetwerk. Een hogere dichtheid van sensorstations en gegevens van binnenuit de leiding zorgen voor een betere controle en meer precisie, waardoor blinde vlekken in het netwerk worden geëlimineerd.

Catalogue

Toekomstbestendige modulaire oplossing

Sensoren binnen enkele minuten verwijderen, uitwisselen of vervangen. Het batterijgevoede systeem bestaat uit een schakelbord en een cartridge waarin meerdere sensoren kunnen worden ondergebracht die op elk moment vanaf de grond toegankelijk zijn voor vervanging of onderhoud.

Wastewater

Onafhankelijke dienst

Met Pipelife Smart Probe bent u onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit biedt vrijheid van locatie en is ook voordelig wanneer er problemen in de watervoorziening optreden als gevolg van stroomuitval. Batterijen kunnen snel worden vervangen zonder dat graafwerkzaamheden nodig zijn.

Product

Snelle installatie, geen onderbreking

Installeer uw sondesystemen in slechts 1-2 uur, zonder de watertoevoer te onderbreken en zonder waterverontreiniging. Eenmaal geïnstalleerd, kan onderhoud, vervanging van sensor of batterij binnen enkele minuten vanaf de oppervlakte worden uitgevoerd.

Wat kan er gemeten worden?

 • Druk (bar)
 • Temperatuur (C°)
 •  Elektrisch geleidbaarheid (EC)
Binnenkort beschikbaar:
 
 • Troebelheid (NTU)
 • Zuurgraad of alkaliteit (pH) 
 • Bi-directional flow (m/sec)
 • Andere sensor in gedachten? Laten we het bespreken!
 

Verschillende soorten sensoren en communicatieprotocollen (LoRa, NB-IoT) kunnen worden toegepast met de modulaire sensor cartridge en modulaire printplaat. De huidige proefprojecten draaien met twee parameters tegelijk, waarvan er één de temperatuur meet.

PL_Infra_SmartProbe_Full

Hoe kunnen slimme wateranalyses helpen?

Om meer kennis te vergaren over de blinde vlekken van hun drinkwaternet, richten waterleidingbedrijven districtmeetgebieden (DMA) in. Door verschillende soorten sensoren in het drinkwaternet te installeren, zijn zij in staat om:

 • Hydrologische modellen valideren aan de hand van de werkelijke situatie
 • Lekkages eerder opsporen en lokaliseren
 • Onderweg de fluctuerende waterkwaliteit leren kennen
 • De werkelijke distributie van water van bron tot kraan volgen
 • Meer te weten te komen over de effecten van klimaatverandering op drinkwater
 • Voorspellen van gebeurtenissen met Big Data, analytische modellen en/of machine learning
PL_SmartProbe_Detail

Waterverspilling tegengaan door beter waterbeheer

Waterreserves en de manier waarop die worden beheerd, zijn van invloed op bijna alle aspecten van de samenleving en de economie. In sommige EU-landen wordt meer dan 50 % van het drinkwater verspild door lekkende leidingen, gebrekkig beheer en slecht onderhouden infrastructuur. Alleen al in Londen wordt door lekken van verouderde leidingen dagelijks genoeg water verspild om 300 Olympische zwembaden te vullen.

Door betere waterbeheerspraktijken toe te passen, zoals slimme watersondes, kunnen jaarlijks miljoenen kubieke meters water worden bespaard.

kids pday on the table while flooding in the kitchen. Photo and media photocombination

5-stappen installatie van Pipelife Smart Probe

Product

Smart Probe wordt gemonteerd als een tikzadel met 6 bouten om het zadel vast te draaien en op zijn plaats te houden.

Smart Probe wordt geïnstalleerd als een heet tapzadel, met de mogelijkheid om onder druk een gat in de drukleiding te tappen, zonder enig risico op verontreiniging van het water.

Een spoelventiel houdt het systeem en het water vrij van verontreiniging.

 

De cartridge kan nu op het Smart Probe-zadel worden geplaatst. Na het openen van de sensorklep kan de sensor verticaal in de pijpleiding worden neergelaten.

De beschermbuis wordt op de vereiste hoogte gesneden voor een perfecte toegankelijkheid en op het Smart Probe-zadel over de patroon geplaatst.

De sensoren worden in de communicatiedoos gestoken en het deksel wordt gesloten. De sensoren zijn onmiddellijk verbonden met de cloud.

Met een hanteringshulpmiddel kunnen de kleppen worden bediend en kunnen de sensoren op elk moment vanaf de oppervlakte worden verwisseld, en dat binnen enkele minuten.


Interesse gewekt? Praat met onze experts!

Astrid Struik

Astrid Struik

Salesdesk

New Energy

+31 228 355 663

Kevin Ruiter

Kevin Ruiter

Key Account Manager

New Energy & Drainage

+31 6 11 84 76 38

Maurice Meester

Maurice Meester

Product manager

New Energy & Drainage

+31 6 18 47 73 40

Jeroen Bleeker

Jeroen Bleeker

Productmanager

New Energy

+31 6 51 84 17 14

+31 228 355 555

Deel:

Kom in contact met ons team

Kies a.u.b. de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Terugbellen

Terugbelservice
We nemen telefonisch contact met je op
E-Mail service
We nemen contact met je op via e-mail