Eerste Biobased waterleiding

7 december 2022 | 5 min lezen

Deel:

Oirschot krijgt eerste biobased waterleiding van Nederland

Een PVC waterleiding gemaakt met gebruikt frituurvet, houtpulp of resten van suikerriet als basisgrondstof. Voor het eerst in Nederland gaat zo’n biobased waterleiding de grond in. Om precies te zijn in het Brabantse Oirschot. En nee, het water smaakt straks niet naar frituur. “De buis is qua samenstelling gezien exact hetzelfde als de standaard PVC leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased,” aldus Hanneke van de Ven, directeur distributie bij Brabant Water. “Met dit project willen we de weg vrijmaken naar meer duurzame en biobased materialen in de watersector.”

Pipelife Biobased 7.12.2022 - 2

Duurzame opties

Zowel bij Brabant Water als bij leverancier Pipelife staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Van de Ven: “Ook voor ons drinkwaterleidingnet zoeken wij naar duurzame opties. We hebben de kansen voor gerecycled PVC onderzocht, maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. De volgende stap om te experimenteren met duurzamere leidingen, was om te kijken naar de mogelijkheden voor biobased materialen. Zo kwamen we samen met onze leverancier Pipelife op het spoor van deze biobased leiding, die we toepassen bij een nieuwbouwproject in Oirschot.”

 

verduurzamen productportfolio

Voor Pipelife Nederland is het project in Oirschot de eerste toepassing van biobased leidingen. Aart Jan van der Meijden, algemeen directeur van Pipelife: “Pipelife heeft zich niet alleen ten doel gesteld haar energieverbruik op structurele wijze te verlagen en de energie-efficiency van haar processen te verbeteren, ook zijn we volop bezig met het verduurzamen van ons productportfolio. Nieuwe technieken maken buizen lichter, reduceren de hoeveelheid uitval en verhogen de output, waardoor de energiebelasting per geproduceerde kilo daalt. Ook zetten we steeds meer gerecyclede grondstoffen in om tot circulaire producten te komen. Ons doel is om voor 2030 30% gerecycled materiaal toe te passen.”

drie levens buis

Een goed voorbeeld van de kansen van recycling is door Pipelife eerder geïntroduceerde drie levens buis. Van der Meijden: “Een buis begint zijn leven als een drukbuis voor drinkwater of gas. Als deze na honderd jaar uit de grond komt, kan deze gerecycled worden tot buis voor kabelbescherming. Ook deze buis heeft een verwachte levensduur van 100 jaar. Als deze kabelbeschermingsbuis vervolgens weer uit de grond komt, kan deze nogmaals gerecycled worden tot bijvoorbeeld een rioleringsbuis, ook weer met een levensduur van 100 jaar. Het materiaal dat wij dus vandaag de dag in onze buizen stoppen, heeft de komende 300 jaar een functie. De zwakke schakel qua duurzaamheid op dit moment is dat we nog fossiele grondstoffen gebruiken voor de eerste buis van dit verhaal. Met biobased materialen lossen we ook dit probleem op en sluiten we de keten.”

Pipelife Biobased 7.12.2022 - 18
Pipelife Biobased 7.12.2022 - 15

verduurzaming van pvc leidingen

Het verduurzamen van de PVC leidingen is een belangrijke ontwikkeling.

Van der Meijden: “Voor de productie van onze biobased leidingen zijn de gebruikte grondstoffen voor het PVC niet afkomstig uit fossiele bron (aardolie), maar uit hernieuwbare bronnen, zoals suikerriet of houtpulp en uit gebruikt frituurvet. Suikerriet en bomen nemen CO2 op bij hun groei en bij de verwerking tot kunststof komt deze CO2 weer vrij. De netto CO2-besparing kan oplopen tot wel 90%. Als de watersector de handen ineenslaat en de ambitie uitspreekt vol te gaan voor biobased materialen, kunnen we echt impact maken door deze ontwikkeling te helpen versnellen. Op dit moment zijn biobased materialen nog wel duurder dan ‘conventionele’ materialen, maar we verwachten dat als de vraag toeneemt de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.”

Samen werken we aan warmte, licht en water in onze huizen

De wereld verandert in hoog tempo en inmiddels staan we voor grote, gezamenlijke uitdagingen op het gebied van klimaat, urbanisatie en energietransitie. Uitdagingen die we alleen samen het hoofd kunnen bieden.

Pipelife wil samen met alle betrokkenen zorgen voor een veilige en duurzame distributie van energie en water.

Pipelife Biobased 7.12.2022 - 28

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact op met onze experts!

Astrid Struik

Astrid Struik

Salesdesk

New Energy

+31 228 355 663

Kevin Ruiter

Kevin Ruiter

Key Account Manager

New Energy & Drainage

+31 6 11 84 76 38

Maurice Meester

Maurice Meester

Product manager

New Energy & Drainage

+31 6 18 47 73 40

Jeroen Bleeker

Jeroen Bleeker

Productmanager

New Energy

+31 6 51 84 17 14

+31 228 355 555

Kom in contact met ons team

Kies a.u.b. de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Terugbellen

Terugbelservice
We nemen telefonisch contact met je op
E-Mail service
We nemen contact met je op via e-mail