Co-creatie in oprtima forma

Together we make prefab easy

“Binnen onze prefab afdeling verwoorden wij de fases in een bouwtraject met de begrippen ‘we design, we make, we assist’. Ook dit ontwikkeltraject verliep volgens deze route,” vertelt Kees Tinke, Accountmanager bij Pipelife. “Enige tijd geleden kwamen we in contact met Erik de Vries, Innovatie- en Productmanager bij Heembeton. Hij had de uitdaging een prefab betonvloer inclusief prefab W- en E-installaties te ontwikkelen.” Erik de Vries, Innovatie- en Productmanager bij Heembeton vertelt: “Verbinding leggen met de juiste mensen is cruciaal in zo’n vernieuwd en discipline-overschrijdend ontwikkelproces. Het gaat immers niet meer alleen over onze kernexpertise, beton. Je hebt te maken elektra, riolering, ventilatie, etc. Je hebt dan echt elkaars kennis en inbreng nodig om nieuwe stappen te zetten. We zijn dan ook bewust over onze grenzen heen gaan kijken. Zo kwamen we in contact met een aantal gelijkgestemde fabrikanten van E-, W- en MV-oplossingen. Je hebt namelijk wel partners nodig die jouw toekomstvisie over het nieuwe prefabbouwen delen.”

PL_Samenwerking-Heembeton
PL_Samenwerking-Heembeton

Together we design

“Algauw zaten we met een groep experts aan tafel om samen naar de vraagstelling, behoefte en de mogelijkheden te kijken. Samen discussieerden we over mogelijke oplossingen, bezwaren en inzichten. Tekenen, prototype, testen, evalueren en verbeteren. Het designproces van een nieuwe unieke oplossing doorloopt deze cirkel vaak enkele malen. Samen, als groep, werk je naar een passende totaaloplossing. Ieder met een eigen stukje van de puzzel. Co-creatie in optima forma,” aldus Kees Tinke.

Erik de Vries ligt toe: “Pipelife bracht ons specifieke kennis en ervaring omtrent prefab elektro-installaties. Zij hadden al verscheidene grote bouwprojecten voor verschillende aannemers naar alle tevredenheid afgerond met hun Pre-Connect Elektro-Installatie ‘Spin’. Logische stap om hen te vragen om met ons mee te denken naar een oplossing voor onze prefab uitdaging.”
 

Together we make

Op deze manier ontwikkelden we samen een massieve voorgespannen prefab vloer met alle benodigde leidingen voor W- en E-installaties vooraf ingestort in de fabriek. Het samenbrengen van ieders vakkennis leidde tot een buitengewoon uniek resultaat. Erik de Vries, Innovatie- en Productmanager bij Heembeton, geeft een toelichting: “Onze prefab vloer voorzien we in de fabriek dus reeds van de leidingen voor ventilatie, elektra en riolering. Voor de prefab elektro-installatie gebruiken we deels bestaande Pipelife Pre-Connect oplossingen, zoals de op maat gemaakte prefab elektro-Installatie ‘Spin’. Daarnaast ontwikkelden we samen met de medewerkers van Pipelife ook een aantal nieuwe unieke oplossingen specifiek voor onze vraagstelling, behoefte. Oplossingen waardoor we gemakkelijk de voorbedrade leidingen kunnen aansluiten op de inbouwdozen in de wanden.

Natuurlijk hebben we onze E-installateur BLOM Elektrotechniek ook betrokken bij het proces. Zij hebben geholpen met de vraagstelling; waar plaatsen we de leidingen in de vloer? Hoe doen we dat zo efficiënt mogelijk? Het vraagt namelijk ook van de installateur een andere manier van denken en werken. Hoe maken we het voor iedereen zo makkelijk mogelijk?” 

Daniel Tesselaar, Projectleider bij Blom Elektrotechniek vertelt over zijn er ervaringen met de nieuwe appartementvloer op de bouw: “De elektro-installateurs op de werkvloer zijn erg enthousiast over het resultaat. Het project verloopt erg soepel. Er heerst zoveel rust op de bouw!”

Eerste grote bouwproject met de plug-and-play appartementvloer van Heembeton

De Opportuna woontoren bij het August Allebéplein in Amsterdam met 174 sociale huurappartementen voor jonge woonstarters is gebouwd met de middels co-creatie ontwikkelde prefab betonvloer van Heembeton. De vloer met alle benodigde leidingen voor W- en E-installaties vooraf ingestort. “Een van de redenen om te kiezen voor een prefab bouwmethode is dat je een hogere bouwsnelheid kunt realiseren. Het werken met prefab vloerelementen vraagt meer werkvoorbereidingstijd. Het hele project wordt namelijk vooraf, tot in detail, 3d in BIM uitgewerkt. Maar de extra tijd die je kwijt bent met de voorbereidingen verdien je in de ruwbouwfase ruimschoots terug. Iedere 5 werkdagen wordt bij dit project een nieuwe verdieping gerealiseerd,” vertelt Mark Wulf, Uitvoerder bij Bot Bouw. “Een deel van de engineering van dit project is gedaan door Pipelife BIM modelleurs. Bij prefab projecten bieden we onze klanten standaard deze service aan. Het is fijn om ook deze kennis intern bij ons aanwezig te hebben. En onze klanten te kunnen helpen met het BIM modelleren en intekenen,” aldus Kees Tinke, Accountmanager Pipelife.

PL_Samenwerking-Heembeton
PL_Samenwerking-Heembeton

Together we assist

“Vanzelfsprekend heeft zo’n eerste project z'n uitdagingen, daarom zijn wij actief betrokken bij het realiseren van de eerste vloeren in de fabriek én de montage op de bouwlocatie. We dragen mede de zorg dat het proces volgens plan verloopt,” vertelt Kees.

Jan van Meegdenburg, Manager Pre-Connect bij Pipelife, is intensief betrokken bij de coördinatie rondom het bouwproject in Amsterdam vertelt verder. “Natuurlijk zorgen we ervoor dat onze prefab oplossingen op de afgesproken locatie en tijd beschikbaar zijn zoals toegezegd. Het is cruciaal om samen te zorgen dat het totale productie- en bouwproces optimaal blijft lopen. De puzzelstukjes komen hier fysiek samen. Als er een puzzelstuk mist of niet past, dan kan de puzzel niet gemaakt worden en ligt het gehele proces stil. En dat willen we met z’n allen absoluut voorkomen! Dus ook tijdens het traject staan we in direct contact met elkaar, beoordelen we het productieproces, evalueren en sturen bij waar nodig,” aldus Jan.

op naar nieuwe projecten

We design, we make, we assist, we repeat… Ondertussen zijn we, onder andere samen met Heembeton, voor andere uitdagingen weer nieuwe oplossingen aan het ontwikkelen. Samen gaan we door en vinden we nog betere oplossingen. Want net zoals de wereld, is ook innovatie altijd in beweging.

Heb jij ook prefab uitdaging? Ga met ons in gesprek. Together we make prefab easy. 

Pipelife contactpersonen voor prefab oplossingen: 

Kees Tinke | +31 6 15 18 89 63 | kees.tinke@pipelife.com
Leon Dekker | +31 6 12 03 95 20 | leon.dekker@pipelife.com
Jan van Meegdenburg | +31 6 22 39 48 75 | jan.vanmeegdenburg@pipelife.com 
Leon Ronde | +31 6 21 36 25 19 | leon.ronde@pipelife.com

Kom in contact met ons team

Kies a.u.b. de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Terugbellen

Terugbelservice
We nemen telefonisch contact met je op
E-Mail service
We nemen contact met je op via e-mail