Terrendis flexibele voorgeïsoleerde leidingen zijn uitermate geschikt voor toepassing in ondergrondse infrastructuren voor warmte- en koudetransport.
Voorgeïsoleerde leidingsystemen van Pipelife Terrendis kunnen worden gebruikt voor verwarming, koeling, warmtepompen, afvalwater, drinkwater en sanitair.
Warmtedistributie via een warmtenet
Een warmtenet is een onderdeel van een totaal energiesysteem voor de verwarming van een wijk. Grofweg is dit systeem op te delen in de onderdelen warmtebron/productie, eventueel opslag, infrastructuur en aansluiting. De overheid stimuleert om warmtenetten op zo duurzaam mogelijke warmtebronnen aan te sluiten. Welke warmtebron er gebruikt wordt voor het warmtenet hangt af van welke mogelijkheden er beschikbaar zijn in de desbetreffende omgeving. Dat kan aardwarmte zijn, restwarmte uit de industrie, warmte uit oppervlaktewater of warmte van een elektrische boiler. In principe maakt het niet uit hoe het water verwarmd wordt, zolang de bron maar duurzamer is dan aardgas. Ook is het mogelijk om verschillende duurzame bronnen tegelijk te gebruiken, dit wordt een bronnenmix genoemd.
Het verwarmde water wordt na opwarming opgeslagen in buffervaten of in de bodem. Daarna wordt het warme water via een ondergrondse infrastructuur naar de aangesloten gebouwen getransporteerd. Gebouwen hebben dus geen eigen Cv-ketel meer nodig. Het verwarmde water wordt direct op de verwarming aangesloten, of via een warmtewisselaar die het water verder op temperatuur brengt.
Koudedistributie via een koudenet
Een koudenet levert koude aan meerdere gebouwen, op dezelfde manier als een warmtenet warmte levert. Koudenetten komen voor in combinatie met warmte- koudeopslag (WKO), maar ook losstaand. Bij een losstaand koudenet is de koude afkomstig uit diep oppervlaktewater, of de koude wordt opgewekt met koelmachines. Het gekoelde water wordt opgeslagen in buffervaten of de grond, en daarna door het ondergrondse netwerk naar de gebouwen gebracht. In de gebouwen wordt de koude afgegeven via het vloerverwarmingsnet (in woningen), of de luchtbehandelingskast of inductie units (in utiliteitsbouw).
Warmte en koudeopslag (WKO)
WKO is een vorm van energieopslag in de bodem. Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen, woningen, kassen en processen te verwarmen en/of te koelen. Bij de koudeopslag wordt winterkoude gebruikt voor koeling in de zomer. En warmte uit de zomer wordt opgeslagen voor verwarmen in de winter. Bij de open systemen bij Warmte Koude Opslag (WKO) wordt grondwater uit de bodem als energiedrager gebruikt voor koelen of verwarmen. Daarna wordt het grondwater weer in de bodem geïnjecteerd.
Maurice Meester
Product manager
New Energy & Drainage
+31 6 18 47 73 40