Illustratie van Pipelife Terrendis voorgeïsoleerde leidingen onder de grond

Warmtenetten en koudenetten, duurzaam verwarmen en koelen

Warmte- en koude distributie

Terrendis flexibele voorgeïsoleerde leidingen zijn uitermate geschikt voor toepassing in ondergrondse infrastructuren voor warmte- en koudetransport.
Voorgeïsoleerde leidingsystemen van Pipelife Terrendis kunnen worden gebruikt voor verwarming, koeling, warmtepompen, afvalwater, drinkwater en sanitair.

Duurzaam verwarmen en koelen

De Nederlandse overheid wil voor 2030 1,5 miljoen huishoudens van het aardgas halen. Ongeveer de helft daarvan moet worden verwarmd door een warmtenet. Een warmtenet, maar ook een koudenet, is een collectief systeem waarbij meerdere aangesloten gebouwen worden verwarmd of gekoeld vanuit één collectieve installatie. Warmtenetten staan ook wel bekend als stadsverwarming of stadswarmte.

Infographic warmte- en koudedistributie

Voordelen van Pipelife Voorgeïsoleerde leidingen

Eco Heating Cooling

Duurzaam verwarmen en koelen

Met warmte- en koudedistributie kunnen wijken duurzaam
verwarmd en gekoeld worden. Het Pipelife voorgeïsoleerde leidingsysteem, met langdurige constante isolatiewaarde, brengt het warme en koude water efficiënt van de installatie naar de eindgebruiker.

Icoon veiligheid mensen beschermen

Veilig transport van warm en koud water

Met Pipelife Terrendis voorgeïsoleerde leidingsystemen biedt Pipelife een hoogwaardige oplossing voor veilig transport van verwarmingswater, koelwater, warm en koud (drink)water, warm sanitair water, afvalwater en andere vloeistoffen. Geschikt voor toepassing binnen grootschalige distributienetwerken, én voor individuele toepassingen.

Pre-Insulated

Hoogwaardig voorgeïsoleerde leidingsystemen

De voorgeïsoleerde leidingen hebben sterke mechanische eigenschappen, en zijn zeer flexibel. Dat maakt ze geschikt voor gebruik bij veeleisende bodemomstandigheden. De sterke mechanische eigenschappen minimaliseren de kans op lekkages en beschermen het water tegen vervuiling van buitenaf.

Product

Kwaliteit en service

Tijdens ieder project staan wij onze partners bij met onze grote productiecapaciteit en bewezen leverbetrouwbaarheid. Én met onze expertise, technisch advies en ondersteuning. Samen tillen we elk project naar het hoogste plan. 

De Nederlandse overheid stimuleert het duurzaam verwarmen middels een warmtenet.

Duurzaam verwarmen met warmte- en koudenetten

Verwarmen en koelen via warmte- en koudedistributienetwerken wordt gezien als een duurzame manier om gebouwen te verwarmen en te koelen.

Warmtenetten kunnen worden gevoed door duurzame warmtebronnen, en koudenetten produceren minder CO2 uitstoot dan traditionele koeling. Met warmte- en koudedistributie via een warmtenet of koudenet kunnen dus in één keer veel huizen, bedrijfspanden en andere gebouwen duurzamer worden verwarmd en gekoeld.

Duurzaam & efficiënt verwarmen en koelen.

Geothermische energie als warmtebron voor woningen

Aanleg ondergrondse infrastructuur

Warmtenetten en koudenetten zijn netwerken van leidingen onder de grond, waar warm of gekoeld water doorheen stroomt. Het warme of gekoelde wordt getransporteerd naar gebouwen en huizen om ze te verwarmen, van warm of koud drinkwater te voorzien, en om ze te koelen. In de winter voorziet het warmtedistributienetwerk gebouwen van warmtapwater, ruimteverwarming of beiden. In de zomer kan een koudedistributienetwerk voorzien in koeling.

Warmte- en koudedistributie wordt toegepast voor industriële gebouwen, utiliteitsgebouwen en woningbouw.

District heating pipes underground installation

Toepassingsgebieden

Een warmtenet is een onderdeel van een totaal energiesysteem voor de verwarming van een wijk. Grofweg is dit systeem op te delen in de onderdelen warmtebron/productie, eventueel opslag, infrastructuur en aansluiting. De overheid stimuleert om warmtenetten op zo duurzaam mogelijke warmtebronnen aan te sluiten. Welke warmtebron er gebruikt wordt voor het warmtenet hangt af van welke mogelijkheden er beschikbaar zijn in de desbetreffende omgeving. Dat kan aardwarmte zijn, restwarmte uit de industrie, warmte uit oppervlaktewater of warmte van een elektrische boiler. In principe maakt het niet uit hoe het water verwarmd wordt, zolang de bron maar duurzamer is dan aardgas. Ook is het mogelijk om verschillende duurzame bronnen tegelijk te gebruiken, dit wordt een bronnenmix genoemd.

Het verwarmde water wordt na opwarming opgeslagen in buffervaten of in de bodem. Daarna wordt het warme water via een ondergrondse infrastructuur naar de aangesloten gebouwen getransporteerd. Gebouwen hebben dus geen eigen Cv-ketel meer nodig. Het verwarmde water wordt direct op de verwarming aangesloten, of via een warmtewisselaar die het water verder op temperatuur brengt.

Een koudenet levert koude aan meerdere gebouwen, op dezelfde manier als een warmtenet warmte levert. Koudenetten komen voor in combinatie met warmte- koudeopslag (WKO), maar ook losstaand. Bij een losstaand koudenet is de koude afkomstig uit diep oppervlaktewater, of de koude wordt opgewekt met koelmachines. Het gekoelde water wordt opgeslagen in buffervaten of de grond, en daarna door het ondergrondse netwerk naar de gebouwen gebracht. In de gebouwen wordt de koude afgegeven via het vloerverwarmingsnet (in woningen), of de luchtbehandelingskast of inductie units (in utiliteitsbouw).

WKO is een vorm van energieopslag in de bodem. Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen, woningen, kassen en processen te verwarmen en/of te koelen. Bij de koudeopslag wordt winterkoude gebruikt voor koeling in de zomer. En warmte uit de zomer wordt opgeslagen voor verwarmen in de winter. Bij de open systemen bij Warmte Koude Opslag (WKO) wordt grondwater uit de bodem als energiedrager gebruikt voor koelen of verwarmen. Daarna wordt het grondwater weer in de bodem geïnjecteerd.

Voorgeïsoleerde leidingsystemen

Een belangrijk onderdeel van warmte en koudenetten is de infrastructuur om warmte en koude te transporteren van de opslag naar de aangesloten gebouwen. De infrastructuur moet bestaan uit voorgeïsoleerde leidingen met sterke mechanische en isolerende eigenschappen.

Sterke mechanische eigenschappen minimaliseren lekkages en beschermen het water tegen vocht en vervuiling van buitenaf. De isolerende eigenschappen zorgen ervoor dat het warme en gekoelde water tijdens het transport op de juiste temperatuur blijft, waardoor nog meer energie kan worden bespaard. Met Pipelife Terrendis voorgeïsoleerde leidingsystemen biedt Pipelife een hoogwaardige oplossing voor efficiënt transport van warm en koud (drink)water, verwarmingswater, warm sanitair water, koelwater, afvalwater en andere vloeistoffen.

Теплоизолированные трубопроводы Terrendis

Interesse gewekt? Praat met onze experts!

Contactfoto Astrid Struik

Astrid Struik

Salesdesk

New Energy

+31 228 355 663

Kevin Ruiter

Key Account Manager

New Energy & Drainage

+31 6 11 84 76 38

Contactfoto Maurice Meester

Maurice Meester

Product manager

New Energy & Drainage

+31 6 18 47 73 40

Contactfoto Pim Schaaper

Pim Schaaper

Product manager

New Energy

+31 6 11 19 07 95

Contactfoto Marcel Scucces

Marcel Scucces

Business Manager

New Energy

+31 6 57 99 48 66

Kom in contact met ons team

Kies a.u.b. de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Terugbellen

Terugbelservice
We nemen telefonisch contact met je op
E-Mail service
We nemen contact met je op via e-mail